City Living !

Share |

Torstai 1.11.2012 klo 8:31 - Anne Ranta-Eskola


Keskustassa on palvelut lähellä, pääsee kulkemaan jalkaisin kauppaan, postiin, pankkiin apteekkiin… tarvitaanko enää autoa lainkaan?

 

Mitä tapahtuu, kun omakotiasujasta tuleekin city-ihminen?

Miten käy kaikille vuosien varrella varastoiduille tavaroille?

Missä juodaan aamukahvit, kun aamupäiväterassia ei enää olekaan?

Miten sitä oppii käymään saunassa vain silloin, kun on saunavuoro?

 

Nämä asumisen arkiasiat iskivät minulle eteen ihan henkilökohtaisesti tänä kesänä muuton myötä. Viime talven kirjoitin tässä Koti Avaimessa omakotitaloon ja sen suunnitteluun liittyvistä asioista, mutta nyt jutut vaihtuvat kaupunkiasumisen kiemuroihin.

 

Plussaahan kerrostaloasumisessa on se, että pihatöitä ei tarvitse tehdä!  Mutta saako jos haluaa? – pitänee kai kysyä isännöitsijältä. Miinusta on taas se, että pihamaan istutukset haluaisi tietysti heti ”päivittää” oman maun mukaisiksi – mutta eipä taida onnistua. Ja sitten iskee aina ajatus, että kaikki mitä mielessään suunnittelee kotitalonsa kohentamiseksi, tietysti maksaa. Olenko valmis yhtiövastikkeen korotukseen? Haluanko hilautua taloyhtiön hallitukseen, jossa asioihin pääsisi vaikuttamaan?

 

Onko kerrostaloasuminen pelkkää kysymysmerkkiä? Putkiremontti on tulossa viiden vuoden sisällä (vaikka olin vannonut , etten ainakaan remontoitavaan taloon ikinä muuttaisi). Mitä se maksaa? Pinnoitetaanko vanhoja putkistoja vai revitäänkö kaikki auki? Missä asutaan remontin ajan?

 

Kerrostalojen remonteissa ja kunnostuksissa on avainsanana SUUNNITTELU.

Kun maltetaan ajatella taloyhtiötä kokonaisuutena ja pitkällä tähtäimellä, vältytään monelta ”nyt pitää heti tehdä” –remontilta, jotka usein tulevat kalliiksi. Parhaana esimerkkinä tästä ovat tietenkin vesivahingot. Siksi taloyhtiöiden hallituksilla ja isännöitsijöillä on todella suuri vastuu kiinteistön arvon säilyttämisessä ja asukkaiden etujen valvomisessa.

 

Putkiremonttien suunnittelu on asunto-osaketaloissa aikamoista räätälöintiä, sillä asunnot on voitu remontoida moneen kertaan, tai sitten ei ollenkaan. Vuokrataloissa asiat ovat yleensä yksinkertaisempia, kun talo yleensä pystytään tyhjentämään remontin ajaksi ja kaikki asunnot uusitaan samalle tasolle. Jos rakennuksessa asutaan remontin aikana on urakoitsijan työvaiheiden suunnittelu vielä lisäksi erityisen tärkeää.

p5160234.jpg p1010025.jpgKommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini