Syksyinen kaupunki, värikäs ja äänirikas

Torstai 1.11.2012 klo 8:32

Kyllä tämä Suomen luonnon suoma väriterapia varsinkin näin syksyllä on todella vaikuttavaa.

Mutta pitänee lähteä Vanajaveden ympäri lenkille siitä nauttimaan, sillä haravoinnista ei kerrostaloasuja saa hyötyliikuntaa. En ole kovin herkkäuninen, mutta ennen aamukuutta äänekkään puhallusvehkeen kanssa pihalla aamuaskareensa syksyn lehtien kimpussa aloittanut huoltomies onnistui kuitenkin herättämään.

 

Kaupungin äänet ovat olennainen osa kaupunkiasumista. Moottoriteiden varsilla asuvia suojellaan liikennemelulta meluaidoin ja -vallein, mutta kaupunkikeskustan liikennemelu ei ole kontrolloitavissa muutoin kuin kunnollisin rakentein asuintaloissa.

Ikkunoiden desibeliarvot ovat nykyisin todella hyviä, ja olenkin iloinen siitä, että taloyhtiössämme on juuri vaihdettu uudet ikkunat.

Näin syysaikaan, kun puiden lehdet eivät enää juurikaan pehmennä ääniä, tuntuu että kaupunki on kaikuvimmillaan. Vasta ensilumi tuo taas pehmennystä kaupungin akustiikkaan ja talvella Linnanpuistossa  kävellessä tuskin kuulee liikenteen ääntä.

 

Kerrostaloon  vuosikymmenten tauon jälkeen muuttaneena oman talonkin äänet vaativat vähän totuttelua. Paikalla rakennettu betonirunko on omakohtaisena kokemuksena kyllä selkeästi hiljaisempi kuin betonielementtirunkoinen talo. Ääneneristyksessähän rakennusmateriaalin massalla on suurin merkitys ääneneristyskykyyn. Runkoääniä syntyy, kun rakenteet värähtelevät ääniaaltojen tai kolahdusten johdosta, ja mitä raskaampi materiaali, sitä vähemmän rakenne värähtelee.

Toinen ääniä asunnosta toiseen kuljettava rakenne ovat läpiviennit. Ilmastointiputkien, viemäreiden ym. eristykset tulee olla huolellisesti toteutettuja, jottei äänivuotoja syntyisi ja kaikki raot pitää tietysti olla tukittuja.

 

Suunnittelin ystäväni vanhassa kivitalossa sijaitsevaan kaupunkiasuntoon huoneistojaon kevytrakenteisilla seinillä. Myös naapurihuoneistoon päin lisättiin äänieristystä, sillä sieltä kuului aivan tavallinen puhe seinän läpi.

Näissä rakenteissa tulee olla todella tarkkana, sillä kipsilevyjen etäisyys kiviseinästä sekä villatilan paksuus ja villan laatu vaikuttavat olennaisesti seinän ääneneristysarvoon. Joustavat, mutta tiiviit liitokset kattoon ja lattiaan ovat tärkeitä. Näihin rakenteisiin kannattaa kysyä sopivat rakenteet ammattitaitoiselta suunnittelijalta tai tuotevalmistajilta.

dsc02106.jpg p9160929.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

City Living !

Torstai 1.11.2012 klo 8:31 - Anne Ranta-Eskola

Keskustassa on palvelut lähellä, pääsee kulkemaan jalkaisin kauppaan, postiin, pankkiin apteekkiin… tarvitaanko enää autoa lainkaan?

 

Mitä tapahtuu, kun omakotiasujasta tuleekin city-ihminen?

Miten käy kaikille vuosien varrella varastoiduille tavaroille?

Missä juodaan aamukahvit, kun aamupäiväterassia ei enää olekaan?

Miten sitä oppii käymään saunassa vain silloin, kun on saunavuoro?

 

Nämä asumisen arkiasiat iskivät minulle eteen ihan henkilökohtaisesti tänä kesänä muuton myötä. Viime talven kirjoitin tässä Koti Avaimessa omakotitaloon ja sen suunnitteluun liittyvistä asioista, mutta nyt jutut vaihtuvat kaupunkiasumisen kiemuroihin.

 

Plussaahan kerrostaloasumisessa on se, että pihatöitä ei tarvitse tehdä!  Mutta saako jos haluaa? – pitänee kai kysyä isännöitsijältä. Miinusta on taas se, että pihamaan istutukset haluaisi tietysti heti ”päivittää” oman maun mukaisiksi – mutta eipä taida onnistua. Ja sitten iskee aina ajatus, että kaikki mitä mielessään suunnittelee kotitalonsa kohentamiseksi, tietysti maksaa. Olenko valmis yhtiövastikkeen korotukseen? Haluanko hilautua taloyhtiön hallitukseen, jossa asioihin pääsisi vaikuttamaan?

 

Onko kerrostaloasuminen pelkkää kysymysmerkkiä? Putkiremontti on tulossa viiden vuoden sisällä (vaikka olin vannonut , etten ainakaan remontoitavaan taloon ikinä muuttaisi). Mitä se maksaa? Pinnoitetaanko vanhoja putkistoja vai revitäänkö kaikki auki? Missä asutaan remontin ajan?

 

Kerrostalojen remonteissa ja kunnostuksissa on avainsanana SUUNNITTELU.

Kun maltetaan ajatella taloyhtiötä kokonaisuutena ja pitkällä tähtäimellä, vältytään monelta ”nyt pitää heti tehdä” –remontilta, jotka usein tulevat kalliiksi. Parhaana esimerkkinä tästä ovat tietenkin vesivahingot. Siksi taloyhtiöiden hallituksilla ja isännöitsijöillä on todella suuri vastuu kiinteistön arvon säilyttämisessä ja asukkaiden etujen valvomisessa.

 

Putkiremonttien suunnittelu on asunto-osaketaloissa aikamoista räätälöintiä, sillä asunnot on voitu remontoida moneen kertaan, tai sitten ei ollenkaan. Vuokrataloissa asiat ovat yleensä yksinkertaisempia, kun talo yleensä pystytään tyhjentämään remontin ajaksi ja kaikki asunnot uusitaan samalle tasolle. Jos rakennuksessa asutaan remontin aikana on urakoitsijan työvaiheiden suunnittelu vielä lisäksi erityisen tärkeää.

p5160234.jpg p1010025.jpg


Kommentoi kirjoitusta.

Mökki on nykyisin loma-asunto!

Perjantai 15.6.2012 klo 9:20 - Anne Ranta-Eskola

 Suomen tuhansien järvien rannoilla on kymmeniätuhansia mökkejä, ja yhä enemmän loma-asuntoja tai lomaosakkeita.

Lomailu on muuttunut ympärivuotiseksi, ja siksi mökitkin halutaan varustella siten, että siellä talvilomienkin viettäminen onnistuu mukavasti.

Siksi loma-asunnon suunnittelu nykyisin ei suuremmin poikkea omakotitalon suunnittelusta.

Myös nykyiset energiamääräykset koskevat niin loma- kuin vakituiseen asumiseen tarkoitettua rakennusta.

 

Rantarakentamiseen kohdistuu muutenkin hyvin tarkkoja määräyksiä.

Avain kuten kaupungeissa, ranta-alueillakin on usein kaava, joka ohjaa rakentamista.

Näissä rantakaavoissa osoitetaan rakennuspaikat ja –oikeudet. Yleensä kaavoitettavilla vesistöalueilla on periaatteena, että rakennettavaa rantaa on noin puolet rantaviivasta ja puolet metsämaata, maatalousaluetta tms. Rakennusoikeudet määräytyvät vuoden 1969 tilajaon mukaan, ja jos on tonttia hankkimassa kaavoittamattomalta alueelta, nämä rakennusoikeusmäärät tulee tarkistaa todella huolellisesti, samoin tiloihin liittyvät vesioikeudet, kalastusluvat yms.

Yleensä lomarakennuksen etäisyys rannasta tulee olla 20-30 m ja rantasaunan vähintään 15 m. Olemassa olevat aivan rantaviivaan rakennetut rantasaunat saa toki  peruskorjata samalle paikalle.

 

Varsinkin lomalla moni haluaa, että aikaa jää lepäilyyn harrastamiseen ja luonnosta nauttimiseen. Siksi onkin ymmärrettävää, että nykyaikaiset mukavuudet halutaan myös loma-asuntoon. Yksi ehkä huonoimmalle huomiolle jäävä seikka talotoimittajien malliratkaisujakin selatessa on se, että säilytystilaa on usein niukasti. Lomalla on kuitenkin mukana jos jonkinlaisia harrastusvälineitä, talvella suksia pulkkia ym., joten säilytystilaa kannattaa miettiä tarkkaan.

 

Yhteys sisältä ulos on yksi lempiaiheistani! Mökillä tämä on mielestäni erityisen tärkeää. Ulkona ruokailu ja terassilla oleskelu  ovat suurimpia kesänautintoja. Oleskelutilojen avautuminen ulos tuo avaruutta usein kuitenkin niukkoihin mökkineliöihin.

Erilliset grillikodat ja kesäkeittiöt ovat osa suomalaisten halua olla yhtä luonnon kanssa. Toivottavasti tämä piirre meissä säilyy eurooppalaisuudestamme huolimatta.

1 kommentti .

Terassikausi on avattu!

Keskiviikko 2.5.2012 klo 8:54 - Anne Ranta-Eskola

Omakotitalon  ylivertaisin ominaisuus muihin asuntotyyppeihin verrattuna on yhteys ulkotilaan. Se, että koti voi avautua useammaltakin kuin  yhdeltä sivulta pihalle on kuitenkin yksi huonoimmin hyödynnetyistä mahdollisuuksista nykytalojen suunnittelussa.

Olohuoneesta avautuva terassi on toki useimmissa valmistalotyypeissäkin, mutta muitakin mahdollisuuksia kannattaa hyödyntää. Esimerkiksi saunan yhteydessä oma suojaisa vilvoitteluterassi tuo saunomiseen uusia ulottuvuuksia.

 Ruokailu ulkoilmassa on ehkä tärkein toiminto, mitä terassilta yleensä toivotaan. Siksi yhteys keittiöstä terassille onkin mielestäni tärkeämpi kuin kulku oleskelutiloista.

Ulkotilaa tulee käytettyä huomattavasti enemmän, jos sinne kulkeminen on helppoa ja joustavaa –ilman kynnyksiä tai portaita. Käytettävyyttä lisää huomattavasti myös säältä suojaaminen, vähintään katos kannattaa rakentaa sateensuojaksi , ja jos haluaa nauttia myös varhaiskevään tai syksyn tunnelmista, voi terassin lasittaa liukulasein.

Lämmittimet, esimerkiksi infrapunasäteilijät, lisäävät myös  terassin käyttöaikaa.

 

Ulko-oleskelutilan ilmansuunta on todella tärkeä. Etelään-länteen on tietysti lämpimin suuntaamisvaihtoehto, mutta monet arvostavat myös aamuaurinkoa idästä. Miksi siis ei olisi sekä aamu- että ilta-auringon terassia, jos tontin olosuhteet sen sallivat?  Nykyisillä tiiviin rakentamisen kompaktitonteilla tämä tietysti on vähän haasteellista.

 

Materiaalien merkitys terassin viihtyisyyteen on myös merkittävä. Puuverhoukset tuovat mukavaa lämpöä, keraamisilla laatoilla taas saadaan huoltoon helpotusta.

Komposiittipuu on yksi uusimmista materiaaleista, joka on huolloltaan helpompi kuin puu, eikä ole liukas märkänäkään. 

Kaiteet tuovat oman mausteensa materiaalitunnelmaan. Rst-lasikaide on mielestäni aika ”kylmä” materiaali, mutta moderniin arkkitehtuuriin se tietysti sopii hyvin. Umpinainen kaide puusta tai  laminaatista tms. tuo terassille enemmän yksityisyyttä.

terassit_.jpg

Omakotitalon terassit eri ilmansuuntiin, katettuina ja kattamattomia antavat vaihtoehtoja ulko-oleskelulle.

Kommentoi kirjoitusta.

Missä on kodin sydän?

Tiistai 24.4.2012 klo 18:16 - Anne Ranta-Eskola

Omakotitalo on perheelle niin rakas asia, että sitä ajatellaan melkein inhimillisenä olentona, jolla on oma elämä, ja jopa elimet!
”Talo lepää puustoisella rinteellä”, ”Ikkunat ovat talon sielu”, ”Talo elää auringonkierron mukaan”, ja tietysti ”Keittiö on kodin sydän”!
Oman Kodin ”omaksi” tekemisessä keskeisimpiä asioita monelle onkin juuri KEITTIÖ.
Onko se heti sisäänkäynnin vieressä, silloin kauppakassit saisi nopeasti keittiön työtasolle? Onko ratkaisu U-malli, L-malli, saareke, oma tilansa, vai avautuuko keittiö olohuoneeseen?
Kaikkihan ovat toimivia kokonaisuuksia, mutta mikä on meidän perheelle se oikea?
Avokeittiön suosio on tällä hetkellä vankka, mutta on erillisellä keittiölläkin omat hyvät puolensa.

Keittiötoimittajilla on toinen toistaan hienompia ja värikkäämpiä esitekirjoja sekä painettuna, että netissä. Niitä selailemalla omat ideat ja toiveet saavat siivet alleen. Mutta,
näissäkin valinnoissa kannattaa pitää mukana sekä järki, että tunteet, sillä paras kompromissi yleensä keittiössäkin voittaa.
Kalusteiden hintaryhmiä on useita, ja siksi on hyvä olla rehellinen itselleen ja miettiä minkälaisia kokkeja perheestä todella löytyy, ja valita varuste- ja laatutaso sen mukaan. Laadukkainta Gourmet – liettä ei kannata hankkia mikroaaltouunikokille .
Kalusteiden runkojen kestävyydellä on suuri merkitys, vaikka usein kiinnitetään huomiota vain ovi- ja vedin malleihin. Hankalasti toimivat laatikostot aiheuttavat harmia vuosikausiksi, ja niitä on vaikeampi tulevaisuudessa vaihtaa kuin ovia.

Talon arkkitehdin kanssa yleensä mietitään keittiöratkaisu pääpiirteissään, jotta saadaan talotekniset asiat, kuten viemärit ja sähköpisteet sekä ilmastointi kohdalleen. Sen jälkeen paras tapa edetä on pyytää tarjouksia arkkitehdin pohjapiirustuksen perustella eri keittiöliikkeiltä. Näin voi saada useita eri näkemyksiä toimivasta keittiöstä ja valita sitten hinnaltaan ja malliltaan sopivimman.
Keittiökalustesuunnitelma, niin hassulta kun se kuulostaakin, onkin yleensä valmiina jo ennen rakennesuunnitelmia! Mutta keittiöhän onkin Sydämen asia.

keittio.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Trendikkyyttä etsimässä

Maanantai 6.2.2012 klo 9:57 - Anne Ranta-Eskola

Omakotitalon suunnittelussa on vuosien varrella ollut monia ”muotivirtauksia”, jotka näkyvät sekä asunnon sisätiloissa että ulkoarkkitehtuurissa.

Näihin muoteihin tai tyyleihin vaikuttavat  monet erilaiset asiat yhteiskunnassamme. Esimerkiksi sodan jälkeen oli nopeasti saatava asutettua suuri määrä ihmisiä. Tästä syystä rintamamiestaloista tuli vallitseva omakotitalotyyppi 50-luvulla. 60-luvulla Arava-rakentaminen toi talojen pohjapiirustuksiin erikoisuuksia mm. saunatilojen sijoittelussa, ja 70-luvulla taas öljykriisi sai aikaan valtiovallan säännöstelemät ikkunakoot asuinrakennuksissa energiapoliittisista syistä.

Kun elämme tässä päivässä, on usein vaikea hahmottaa, miksi juuri tietyn tyyppiset omakotitalot vaikuttavat meistä ”trendikkäiltä”, tyylikkäiltä ja kauniilta. Sisustuslehdissä julkaistut artikkelit, asuntomessut, kansainväliset vaikutteet ja taiteen virtaukset muiden muassa ovat omalta osaltaan muovaamassa näkemyksiämme.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että suunnilleen kaikki on muotia, ja perheet saavat toteuttaa omaa näkemystään ja tyyliään myös omakotitalon ilmeellä. Tämä näkyy talotehtaidenkin esitteissä, jotka luetteloidaan tyylisuuntausten mukaan kartanotyylistä moderniin.

Kaupunkien kaavoitusarkkitehdit kantavat suuren vastuun uusien asuinalueiden ilmeestä ja arkkitehtonisesta tasosta. Myös olemassa olevien alueiden täydennysrakentaminen on heidän kenttäänsä. Ja myös tällä saralla on omat muotivirtauksensa.

Uusien alueiden rakennustapaohjeet määrittelevät monesti hyvinkin tarkasti kattomuotoja, julkisivumateriaaleja ja värejä. Asemakaavassa on tiukasti määrätty rakennusten sijainti. Tämä on osa kaupunkikuvallista ympäristön huolehtimista, jolla saadaan aikaan kaunista ympäristöä meille kaikille.

Oman näkemyksen toteuttaminen tiukkojen nykykaavojen puitteissa voi olla haastavaa, mutta hyvällä  yhteistyöllä rakennuttajan , arkkitehdin, rakennusvalvonnan ja kaavoittajan kesken saadaan aikaan kaikkien osapuolten kannalta paras lopputulos. Jo heti ensimmäisiä luonnoksia kannattaa siis käydä esittelemässä rakennusvalvonnassa.

omakotitalo.jpg

Modernia tyyliä: selkeitä muotoja, vaaleita värejä ja suuria ikkunoita

Kommentoi kirjoitusta.

Hukkaneliöiden kirous

Torstai 12.1.2012 klo 12:51 - Anne Ranta-Eskola

Omakotitalon tilaohjelmassa pyritään usein tiettyyn huoneistoalaan. Esimerkiksi 150 huoneistoneliöön ei lasketa ulkoseiniä, rakennuksen sisällä olevia kantavia seiniä ja pilareita eikä hormeja. Tämä voi joskus aiheuttaa ihmetystä , sillä tonttien rakennusoikeudet taas ilmaistaan asemakaavoissa kerrosneliömetreinä, jolloin nuo aiemmin mainitut rakenteet lasketaan mukaan neliöihin. Rakentamiskustannukset ilmoitetaan myös yleensä euroina huoneistoneliömetriä kohden.

Huoneistoalan käyttö asunnon eri tiloihin kannattaa tehdä tilaluetteloksi vaikka ihan ranskalaisilla viivoilla ja mukaan kannattaa lisätä vielä yhteydet muihin tiloihin, mihin ilmansuuntaan tilan halutaan avautuvan , halutaanko tila pihan puolelle tai kadun puolelle yms.

 

Tietokoneiden vakio-ohjelmistoissa ja netissä on tarjolla monenlaisia piirto-ohjelmia, jotka houkuttavat oman talo pohjapiirustuksen suunnitteluun, ja voihan sitä ”vanhanaikaisesti” piirrellä Oman Kodin pohjakaavioita myös ruutupaperille lyijykynällä.

sisatila.jpg
sisätilan mallinnus suunnitteluvaiheessa havainnollistaa tilan tunnelmaa

Tässä puuhassa tulee usein seinä vastaan ihan kirjaimellisesti. Juuri kun olet saanut talon tilat täydellisesti sijoiteltua, niin  näiden väliin jää niin sanottua ”löysää tilaa”, toiselta nimeltään hukkaneliöitä.

 

Suunnittelijan ammattitaito mitataankin mielestäni juuri tässä nyt eteen tulevassa ”tilajumpassa”. Miten saadaan kaikki huoneet toimivaksi kokonaisuudeksi ilman pitkiä käytäviä ja pimeitä auloja ? Näistä voi yllättäen kertyä jopa kymmeniä neliöitä!

Tilajumpan tuloksena saaduista, yleensä kahdesta, kolmesta luonnosvaihtoehdosta valitaan sitten toimivin jatkosuunnittelun pohjaksi.

 

Turhaksi tilaksi mielletään usein kaksikerroksisen talon portaan viemä tila. Portaan alustalle  voi kuitenkin keksiä monenlaista käyttöä, varastotilana , wc:n tai vaatehuoneen voi osittain sijoittaa portaan alle ym. Porras voi myös olla näyttävä kalustemainen elementti olohuoneen seinällä.

 

Käytävien ”hukkaneliöitä” voi myös käyttää kekseliäästi. Käytävästä voi tehdä taidegallerian, hieman leveämpänä se voi toimiakin esimerkiksi kirjastona, työtilana tai lasten leikkitilana.

 

pohjapiirustus.jpg
tilaohjelman tilat ovat löytäneet paikkansa

Kommentoi kirjoitusta.

Huoneet elämän näyttämönä

Maanantai 21.11.2011 klo 11:11 - Anne Ranta-Eskola

Klikkaa artikkelia, niin se avautuu suurempana uuteen ikkunaan:)

kotiavain-nro22-hame.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Tontista se lähtee!

Maanantai 24.10.2011 klo 8:46 - Anne Ranta-Eskola

Omakotitalon suunnittelun suurin määräävä tekijä on tontti, jolle talo rakennetaan.

Valitettavasti harvoin – jos milloinkaan - käy niin, että se esitteiden unelmatalo sopisi aivan sellaisenaan tontille, jonka perhe on hankkinut!

 

Asemakaavassa on määrätty tontin rakennusten laajuus eli rakennusoikeus (kerrosala ulkoseinät mukaan lukien) ja maksimi kerrosluku. Kaavasta riippuen voidaan edellyttää myös tiettyjä julkisivuvärejä, kattomuotoa, tarkempaa sijaintia tontilla ym.

Nämä lakisääteiset lähtökohdat selviävät tonttikartasta, jonka Hämeenlinnassa voi tilata Maankäytön ja Ympäristön Palvelupisteestä.

 

Suunnittelua jatketaan eteenpäin huomioiden tontin fyysiset piirteet. Maastomuodot, ilmansuunnat, ympäristön liikenneolot, mahdollinen melu ja naapurirakennukset. Nämä kaikki vaikuttavat omalta osaltaan suunnittelun ratkaisuihin.

 

Palapelin kokoaminen jatkuu tilojen sijoittelulla tontille – tähän käy avuksi vaikka ihan ranskalaisin viivoin tehty huonetilaohjelma. Siihen listataan kaikki tarvittavat tilat, esimerkiksi kuinka monta makuuhuonetta halutaan.

 

Näin alkuvaiheessa puhutaan rakennuksen massoittelusta. Miten saadaan tilat avautumaan oikeisiin ilmansuuntiin, sisäänkäynnit joustaviksi ja esteettömiksikin nykymääräysten mukaan?

Erään asiakkaan tärkeimmät pointit pihan ja talon sijainnin suhteen olivat:

”Oleskelupihan haluaisin suojaisaksi ilta-aurinkoon eikä autotalli saisi olla kovin kaukana kadun reunasta, lumityöt minimiin! ”

 

Yleensä käy niin, että kaikkea ei voi saada, ja kompromisseja täytyy valitettavasti tehdä, mutta rakentajaperheen ja suunnittelijan hyvällä yhteistyöllä ne jäävät  minimiin.

Ehkä yllättävää, mutta tässä luonnosvaiheessa on lyöty lukkoon jo suurin osa talon kustannuksista!

puistola.jpgpuistola2.jpg

Pienellä kaupunkitontilla pihajärjestelyt ja sisäänkäyntien suunnittelu ovat avainasemassa

-kuvassa paritalon puolikas Helsingin Pakilassa

Kommentoi kirjoitusta.

Ajatuksia Oman Kodin suunnittelusta

Maanantai 10.10.2011 klo 15:05 - Anne Ranta-Eskola

Budjettia laaditaan, talokirjoja selataan, rakentajaa tai talopakettitoimittajaa mietitään, piirrellään unelmien talosta lyijykynällä ruutupaperille hahmotelmia… Näistä monen perheen Oman Kodin suunnittelu alkaa.

Rakennuttamisprojektin aikana tulee perheille monia isompia ja pienempiä asioita päätettäväksi vastaavan mestarin valinnasta tapetteihin ja jalkalistoihin. Näissä päätöksissä kokenut suunnittelija on hyvä apu.

 

Arkkitehtia valittaessa henkilökemioillakin on merkityksensä. Asiat luonnistuvat aina paremmin, kun ollaan ”samalla aaltopituudella”. Kannattaa siis tavata henkilökohtaisesti muutama suunnittelija, ennen kuin tekee asiassa päätöksen.

 

Talopakettirakentamista suunnitteleville perheille suosittelen, että suunnitelmat teetetään arkkitehdilla, ja ne kilpailutetaan eri talotehtailla. Näin varmistetaan omalle perheelle se toimivin ja viihtyisin koti. Talokirjojen malliratkaisuista toteutetaan vain murto-osa ihan sellaisenaan ilman mitään muutoksia, ja näistä muutoksista talotehtaatkin laskuttavat, vaikka suunnittelu kuuluisikin talopaketin hintaan. Usein asiakkaillani onkin useampia talokirjoja mukanaan, ja niistä otetaan ideoita malliin: ”tämän talon saunaosasto on hyvä, tässä toisessa terassiratkaisu ja kolmannen mallitalon keittiö-olohuoneyhdistelmä olisi passeli”.

Näistä sitten lähdetään kokoamaan unelmakodin palapeliä.

 

Kesälomalla olin mökillä mustikkametsässä lempimaisemissani Sysmässä.

Japanilainen Ryoan-Ji –kivipuutarha on yksi vaikuttavimmista arkkitehtuurielämyksistäni,

mutta oman mustikkapaikan luonnon tarjoama tilaelämys sammaleisine kivineen ja kaatuneine puunrunkoineen on vähintään samaa luokkaa. Tästä maisemasta löytyy inspiraatiota ja ideoita tämän syksyn Omien Kotien suunnitteluun.

ryoan-ji.jpg suomalainen_metsa.jpg

Ryoan-Ji, Kioto, Japani

Suomalainen metsä

 

Kommentoi kirjoitusta.

Oma Koti Kullan Kallis!

Torstai 29.9.2011 klo 9:10 - Anne Ranta-Eskola

Syksyn alkaessa, soi toimiston puhelin usein perheiden ottaessa yhteyttä Oman Kodin suunnittelusta. Nyt onkin hyvä aika aloittaa hanke, jos ensi keväänä aikoo ryhtyä rakentamaan.

Arkkitehtina suosittelen kaikille, virallisella termillä : ”Rakennushankkeeseen ryhtyville”, että rakennuttamiseen kannattaa perehtyä itse mahdollisimman hyvin. Kyseessähän on kuitenkin monen perheen suurin investointi elämässä! Näin pysyy perillä hankkeen etenemisestä ja on valmistautunut eteen tuleviin päätöksiin ja valintoihin. Tämä kannattaa, vaikka olisikin rakennuttamassa ”avaimet käteen” -periaatteella.

 Internetistä löytyy monia asiantuntevia sivustoja, joissa opastetaan rakennushankkeen eri vaiheissa. Myös useiden tahojen järjestämät Rakentajakoulut tai –illat ovat hyödyllisiä. Rakennuslupaprosessit ovat kuntakohtaisesti erilaisia, joten kannattaa tutustua oman kunnan rakennusvalvonnan ohjeisiin. Lupien käsittelyajat vaihtelevat parista viikosta kuukausiin. 

Nykyperheiden elämäntyyli on kiireinen, ja monia projekteja täynnä.Työprojektien lisäksi on ”lastenhankintaprojekti”, ”autohankintaprojekti” ym.Rakennuttaminenkin on projekti, mutta se on moninaisuudessaan monelle haastava hahmotettava. Rakennusprojektin hallintaan löytyy maksullisia ja maksuttomiakin työkaluja, esimerkiksi Rakentaja.net -sivustoilta.

Rakentamisen aikataulua ei kannata laatia liian tiukaksi, ja suunnitteluunkin kannattaa varata tarpeeksi aikaa. Vaikka CAD-suunnittelu helpottaa ja nopeuttaa suunnittelua, niin omaan pohdiskeluun kuluvaa aikaa se ei nopeuta. Kannattaa siis pitää mielessä vanha totuus: Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty!

hattula.jpg oma_koti.jpg

Peruskorjattu ja laajennettu

Oma Koti Hattulassa

Oma Koti Hämeenlinnassa

Kommentoi kirjoitusta.

Blogi

Tiistai 5.4.2011 klo 13:32 - arkkitehtitoimisto arcare oy

Tällä sivulla tulemme pitämään arkkitehtuuri aiheista blogia!

Kommentoi kirjoitusta.