Syksyinen kaupunki, värikäs ja äänirikas

Share |

Torstai 1.11.2012 klo 8:32


Kyllä tämä Suomen luonnon suoma väriterapia varsinkin näin syksyllä on todella vaikuttavaa.

Mutta pitänee lähteä Vanajaveden ympäri lenkille siitä nauttimaan, sillä haravoinnista ei kerrostaloasuja saa hyötyliikuntaa. En ole kovin herkkäuninen, mutta ennen aamukuutta äänekkään puhallusvehkeen kanssa pihalla aamuaskareensa syksyn lehtien kimpussa aloittanut huoltomies onnistui kuitenkin herättämään.

 

Kaupungin äänet ovat olennainen osa kaupunkiasumista. Moottoriteiden varsilla asuvia suojellaan liikennemelulta meluaidoin ja -vallein, mutta kaupunkikeskustan liikennemelu ei ole kontrolloitavissa muutoin kuin kunnollisin rakentein asuintaloissa.

Ikkunoiden desibeliarvot ovat nykyisin todella hyviä, ja olenkin iloinen siitä, että taloyhtiössämme on juuri vaihdettu uudet ikkunat.

Näin syysaikaan, kun puiden lehdet eivät enää juurikaan pehmennä ääniä, tuntuu että kaupunki on kaikuvimmillaan. Vasta ensilumi tuo taas pehmennystä kaupungin akustiikkaan ja talvella Linnanpuistossa  kävellessä tuskin kuulee liikenteen ääntä.

 

Kerrostaloon  vuosikymmenten tauon jälkeen muuttaneena oman talonkin äänet vaativat vähän totuttelua. Paikalla rakennettu betonirunko on omakohtaisena kokemuksena kyllä selkeästi hiljaisempi kuin betonielementtirunkoinen talo. Ääneneristyksessähän rakennusmateriaalin massalla on suurin merkitys ääneneristyskykyyn. Runkoääniä syntyy, kun rakenteet värähtelevät ääniaaltojen tai kolahdusten johdosta, ja mitä raskaampi materiaali, sitä vähemmän rakenne värähtelee.

Toinen ääniä asunnosta toiseen kuljettava rakenne ovat läpiviennit. Ilmastointiputkien, viemäreiden ym. eristykset tulee olla huolellisesti toteutettuja, jottei äänivuotoja syntyisi ja kaikki raot pitää tietysti olla tukittuja.

 

Suunnittelin ystäväni vanhassa kivitalossa sijaitsevaan kaupunkiasuntoon huoneistojaon kevytrakenteisilla seinillä. Myös naapurihuoneistoon päin lisättiin äänieristystä, sillä sieltä kuului aivan tavallinen puhe seinän läpi.

Näissä rakenteissa tulee olla todella tarkkana, sillä kipsilevyjen etäisyys kiviseinästä sekä villatilan paksuus ja villan laatu vaikuttavat olennaisesti seinän ääneneristysarvoon. Joustavat, mutta tiiviit liitokset kattoon ja lattiaan ovat tärkeitä. Näihin rakenteisiin kannattaa kysyä sopivat rakenteet ammattitaitoiselta suunnittelijalta tai tuotevalmistajilta.

dsc02106.jpg p9160929.jpg


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini